ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

 

Αγαπητοί γονείς,                                                            Ιωάννινα 16 Δεκεμβρίου 2015

 

με την ευκαιρία της λήξης του πρώτου τριμήνου του σχολικού έτους 2015-2016 θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη μέχρι τώρα συνεργασία και την ανταπόκρισή σας στις διάφορες ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που πραγματικά στέκεται δίπλα μας και μας στηρίζει έμπρακτα. Εμείς από τη μεριά μας αισθανόμαστε την υποχρέωση να επικοινωνήσουμε μαζί σας με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η παρούσα ενημερωτική επιστολή.

            Το σχολείο είναι ένας χώρος που προωθεί τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και προετοιμάζει τους μελλοντικούς πολίτες. Αυτό συμβαίνει με τη δημιουργία ευκαιριών συμμετοχής όλων των μαθητών σε ποικίλες δραστηριότητες αλλά κυρίως προς την κατεύθυνση της επαφής των μικρών μαθητών με την κοινωνική ζωή. Έτσι, θα μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους, να προβληματίζονται, να σχεδιάζουν, να παρατηρούν, να αποκτούν γνώσεις αλλά κυρίως να προτείνουν δράσεις και πρακτικές για θέματα που τους αφορούν. Εμείς οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουμε τους μαθητές μας ως πολίτες του σήμερα και όχι ως πολίτες του αύριο. Για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο καλό σχολικό κλίμα ως το σημαντικότερο παράγοντα για τη δημιουργικότητα.

            Για το τρέχον σχολικό έτος έχουμε οργανώσει διάφορες σχολικές δραστηριότητες λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντα των μαθητών και προωθώντας τη  δημιουργία μορφών συνεργασίας και συζήτησης μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα υλοποιούμε δύο δράσεις οι οποίες συμβάλλουν θετικά στους παραπάνω στόχους:

α) Σχολική διαμεσολάβηση για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και  συγκρούσεων: Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με την εκπαίδευση των μαθητών του Ε2. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκπαίδευση των μαθητών στο ρόλο του διαμεσολαβητή για τέσσερις περίπου μήνες (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος-Ιανουάριος). Στη συνέχεια οι μαθητές θα ασκήσουν το ρόλο του διαμεσολαβητή παράλληλα με τους μαθητές-διαμεσολαβητές της ΣΤ τάξης. Επιμορφώνονται οι εκπαιδευτικοί[1] και στη συνέχεια εκπαιδεύουν του μαθητές. Για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, η οποία γίνεται από τον επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ιωαννίνων και επόπτη του προγράμματος κ. Θεόδωρο Θάνο, συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί και άλλων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η διάχυση του προγράμματος και η έρευνα δράσης σε μεγαλύτερο δείγμα μαθητών. Επίσης, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης συμμετέχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών στις δραστηριότητες εκπαίδευσης για το ρόλο του διαμεσολαβητή[2].

β) Διαπροσωπικές σχέσεις-Κοινωνικές δεξιότητες. Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εποπτεύεται από την επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ιωαννίνων κ. Άρτεμις Γιώτσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών[3] και την παράλληλη εκπαίδευση των μαθητών με δραστηριότητες που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και των κοινωνικών δεξιοτήτων[4].

            Το σχολείο είναι χώρος "ζωντανός" στον οποίο λαμβάνουν χώρα ποικίλες δραστηριότητες που οργανώνονται από το Σύλλογο Διδασκόντων αλλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων (σκάκι, κινηματογραφικές ταινίες, μοντελισμός κ.α). Στο πλαίσιο της συνεργασίας με εξωτερικούς φορείς και οργανισμούς, πρόσφατα οι μαθητές μας συμμετείχαν σε μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις καθώς και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Δήμο Ιωαννιτών και εκπαιδευτικούς φορείς. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τη στήριξη εκ μέρους σας των δραστηριοτήτων αυτών.

Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη συνεργασία του σχολείου μας με το Κέντρο Νέων Ηπείρου, το Γραφείο Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Europe Direct υλοποιώντας στο χώρο μας την εθελοντική δράση της γαλλικής Κυβέρνησης με τίτλο "French Social Civic Service". Είναι μια δράση στην οποία δύο εθελοντές Γάλλοι, στην προκειμένη περίπτωση οι Jenny Joh  και Thibaud Nikolaus, διδάσκουν γαλλικά σε αρχάριους Έλληνες/Ελληνίδες. Έχουν δημιουργηθεί τμήματα ενηλίκων αλλά και παιδιών (Γ,Δ τάξης) και (Ε,ΣΤ τάξης)[5]. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη και Τετάρτη από τις 17.00 ως τις 21.00. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα του Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 στην αίθουσα προβολής του σχολείου μας σε παιδαγωγική συνάντηση. Η συνάντηση έχει θέμα: «Δυσκολίες μάθησης. Αίτια-ενδείξεις, μορφές και τρόποι αντιμετώπισης». Εισηγητής θα είναι ο διευθυντής του σχολείου κ.Χαράλαμπος Νταλάκας, εξειδικευμένος στις Μαθησιακές Δυσκολίες από το Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πατρών.[6]

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ

 

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 9.00. Οι μαθητές θα έρθουν το πρωί κανονικά (ώρα 08.10). Η βαθμολογία θα παραδοθεί στους γονείς των μαθητών μετά το τέλος της εκδήλωσης. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση των γονιών των μαθητών των Α και Β τάξεων του σχολείου.

 

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές!!!

 

 

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου



[1] Το σχολείο μας είναι το μοναδικό σχολείο Α/θμια εκπαίδευσης στην Ελλάδα  που εφαρμόζει επίσημα τη σχολική διαμεσολάβηση. Η επιμόρφωση γίνεται απογευματινές ώρες κάθε δεύτερη Τετάρτη.

[2] Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου http://5dim-valan.ioa.sch.g

[3] Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται κάθε δεύτερη Τεττάρτη όπως και στη σχολική διαμεσολάβηση.

[4] Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις φάσεις: α) Διαπίστωση επιπέδου κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, β) παρέμβαση με την ενίσχυση μαθητών που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, γ) αξιολόγηση-αποτίμηση.

[5] Οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα ανέχονται περίπου σε 80 άτομα.

[6] Προτείνεται κυρίως η συμμετοχή των γονέων των μικρών τάξεων π.χ.Α,Β,Γ καθώς η έγκαιρη διαγνωστική αξιολόγηση είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

 

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ