Επιστολή προς γονείς-Νοέμβριος 2012
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Ιωάννινα 31-10-2012
Αγαπητοί γονείς,
Το σχολείο μας συνεχίζει να εφαρμόζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Κανείς δε γνωρίζει αν συνεχιστεί στο μέλλον η λειτουργία του προγράμματος αυτού ή αν η πολιτεία πισωγυρίσει σε παλαιών τύπων σχολεία ή προγράμματα καθώς λήγει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ που στηρίζει τα σχολεία αυτά. Μέσα στη δίνη της οικονομικής δυσπραγίας όλα είναι πιθανά.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου προσπαθούν καθημερινά να διαμορφώσουν στο σχολείο ένα κατάλληλο κλίμα για τους μαθητές παρά τα προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν και έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις κυρίως υλικοτεχνικής υποδομής, εξοπλισμού και λειτουργικών αναγκών. Πιο συγκεκριμένα στο σχολείο μας υλοποιούνται τα παρακάτω προγράμματα:
1. Πρόγραμμα σχολικής διαμεσολάβησης –Τμήματα Ε1&Ε2 (Για την επίλυση διαφορών μεταξύ των μαθητών με ειρηνικό τρόπο). Το πρόγραμμα αυτό εποπτεύει ο λέκτορας του Παιδαγωικού Τμήματος Νηπιαγωγών κ. Θόδωρος Θάνος. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνεται η εκπαίδευση των μαθητών και από το νέο έτος μέχρι το Μάιο θα γίνει η εφαρμογή του. Μέσα στο Γενάρη έχει προγραμματιστεί ανοιχτή ημερίδα με προσκεκλημένη την καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Βάσω Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιπρύτανη του Πάντειου Πανεπιστημίου. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελ.του σχολείου μας καθώς και στη δ/νση www.diamesolavisi.blogspot.com
2. Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας-Τμήματα Δ2, Γ2, Γ1, Β1. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Είναι προσαρμοσμένο, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, κυρίως στα βιβλία της γνωστής συγγραφέα και εικονογράφου Σοφίας Ζαραμπούκα η οποία θα επισκεφτεί το σχολείο μας στις 30 Μαΐου 2013. Το σχολείο μας έχει δηλώσει επίσης συμμετοχή για τη δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης και διεκδικεί επιχορήγηση (σε βιβλία και εξοπλισμό βιβλιοθήκης) για τη δημιουργία της. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της φιλαναγνωσίας τη δ/νση www.ekebi.gr – Δράσεις για τη φιλαναγνωσία.
3. Πρόγραμμα HelmepaJunior-Τμήμα Β2. Περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την προστασία των θαλασσών και γενικά των υδάτων. Πέρσι το πρόγραμμα διακρίθηκε και οι καινοτομίες των μαθητών του σχολείου μας συμπεριλήφθηκαν στο περιοδικό "Τα γλαρόπουλα" τεύχος Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στη δ/νση www.helmepajunior.gr/glaropoula.php
4. Εθνικό θεματικό δίκτυο «Υδροκίνηση»-Τμήματα Ε1,Ε2&Στ2. Περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε.Φιλιατών.
5. Εθνικό θεματικό δίκτυο με θέμα «Κάστρα: Ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει»-τμήματα Στ2, Αγγλικών, Μουσικής. Περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Μολάων Λακωνίας.
6. "Ελευθέρια" 2012-2013-Τμήμα Στ1. Το σχολείο μας συμμετέχει στον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων με τη χορωδία καθώς και με πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί από τους μαθητές του τμήματος Στ1.
7. Διάφορα projects. Τα υπόλοιπα τμήματα βρίσκονται στο σχεδιασμό προγραμμάτων project τα οποία θα παρουσιαστούν από τους μαθητές των τμημάτων προς το τέλος της σχολικής χρονιά
8. Συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων& και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν.Ιωαννίνων «Σχεδία» για επιμορφωτικές συναντήσεις για γονείς και μαθητές.
Σας ενημερώνουμε επίσης για τις παρακάτω δραστηριότητες του σχολείου μας για το μήνα Νοέμβριο:
1 Νοεμβρίου: Επίσκεψη της μπάντας του Δήμου Ιωαννιτών στο σχολείο για μάθημα μουσικής στους μαθητές.
6 Νοεμβρίου: Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Τα 13 ρολόγια» από το θίασο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα.
8. Νοεμβρίου: συμμετοχή των τμημάτων του προγράμματος της φιλαναγνωσίας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.
9 Νοεμβρίου: Παιδαγωγική συνάντηση της Σχολικής Συμβούλου της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων κυρίας Νταίζης Δανιηλίδου με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που διδάσκουν στη Γ τάξη.
14 Νοεμβρίου: Εκπαιδευτική συνάντηση των Διευθυντών των Σχολείων των Ιωαννίνων με την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρία Σμαράγδα Παπαδοπούλου και το λέκτορα Ιωάννη Φύκαρη με θέμα «Πρακτικές ασκήσεις φοιτητών».
20 Νοεμβρίου: 6ωρη επιμόρφωση της υπεύθυνης του προγράμματος της φιλαναγνωσίας κυρίας Δρούτσα Δήμητρας και του Δ/ντή του Σχολείου από τον υπεύθυνο συντονιστή του προγράμματος κύριο Κώστα Κατσουλάρη.
22 Νοεμβρίου: Πέμπτη και ώρα 09.30-10.30 π.μ.: εκπομπή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων από τους μαθητές του Β2 τμήματος του σχολείου μας για το περιβάλλον.
23 Νοεμβρίου: Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Καραβατιά» και την «Εταιρεία Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ηπείρου»για το Λορέντζο Μαβίλη στο χώρο του ΔΗΠΕΘΕ "Παλαιά Σφαγεία".
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι φιλοδοξούμε να φτιάξουμε μία ψηφιακή τάξη τελευταίας τεχνολογίας. Για το λόγο αυτό έχουμε κάνει αίτηση στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επιθυμούμε τη δημιουργία ψηφιακού σχολείου. Είναι σημαντικό οι μαθητές να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, να γνωρίζουν και να συνεργάζονται με μαθητές από άλλες χώρες. Μακάρι οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος να μας επιχορηγήσουν.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς ο χώρος του σχολείου και γενικότερα της εκπαίδευσης είναι ζωντανός και δημιουργικός με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και επίκεντρο το μαθητή. Δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλους τομείς της δημόσιας ζωής. Για το δικό μας σχολείο, ένα ιστορικό σχολείο που έχει μεγαλώσει και αναθρέψει πολλές γενιές μαθητών σίγουρα υπάρχουν υψηλές προσδοκίες. Όλοι μας αγωνιζόμαστε καθημερινά έχοντας στο πλευρό μας πάντα το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που μας στηρίζει ουσιαστικά.
Με τιμή
Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Καλπάκι
Πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών όλων των τάξεων του Σχολείου μας στον ιστορικό χώρο του Καλπακίου. Έγινε ενημέρωση των μαθητών για τα γεγονότα που συνέβησαν το 1940 στην περιοχή από την εκπαιδευτικό κυρία Μαρία Παππά και κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών |
Οι μαθητές κατασκευάζουν δάφνινο στεφάνι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικων Νίκης Λαμπρίδη και Σοφίας Σπυρίδωνος |
Οι μαθητές της Δ τάξης παρακολουθούν DVD για την 28 Οκτωβρίου |
Κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των αγωνιστών |
Η επίσκεψη συνδυάστηκε και με ψυχαγωγία |
Helmepa Junior 2012-2013
Το Σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Helmepa Junior. Οι μαθητές του τμήματος Β2 συνεχίζουν το πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της δασκάλας του τμήματος Στάικου Αθανασίας. Έχουν αποκτήσει εμπειρίες από την περσινή χρονιά και είδαν τα έργα τους να διακρίνονται.
Δραστηριότητες Παιδικής Helmepa
Οκτώβριος 2012
1. Εικονοποίημα:Το νερό είναι ζωή
2. Σταυρόλεξο:Ο κύκλος του νερού
3. Παραμύθι: Πανθαλάσσια επιχείρηση καθαρισμού του βυθού
Πρόγραμμα σχολικής διαμεσολάβησης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΑΕΠ (Οκτώβριος 2012-Μάιος 2013)
Εποπτεύων: Θεόδωρος Θάνος – Λέκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ιωαννίνων
Εκπαιδευτικοί: Γιαννούλη Ευφροσύνη (Ε1), Γιούργας Σπύρος (Ε2)
Οι συγκρούσεις και οι εντάσεις (καβγάδες), η βία και η παραβατικότητα αποτελούν καθημερινά φαινόμενα της σχολικής ζωής. Η επιβολή τιμωρίας ή η εφαρμογή του σχολικού κανονισμού οδηγούν σε προσωρινή αντιμετώπιση του φαινομένου. Η σχολική διαμεσολάβηση, είναι η εφαρμογή μιας δομημένης διαδικασίας για την επίλυση των δυσκολιών και των συγκρούσεων στο σχολείο. Κατά την εφαρμογή της διαμεσολάβησης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των προβλημάτων και των συνεπειών τους, με στόχο «την εποικοδομητική διευθέτηση των προβληματικών αυτών καταστάσεων». Οι δύο πλευρές, που βρίσκονται σε αντιδικία για μια διαφορά, συζητούν μεταξύ τους ενώπιον μιας τρίτης, ουδέτερης, πλευράς που έχει εκπαιδευτεί ως διαμεσολαβητής, συναινετικά, μέσα σε εμπιστευτικό κλίμα.
Το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνου τα σχολικά έτη 2009-2010 και 2010-2011. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στο 2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, πιλοτικά στην Ιωνίδειο Σχολή ενώ γίνεται η προεργασία για την εφαρμογή του στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών. Επίσης αρχίζει να εφαρμόζεται και στο 14ο Γυμνάσιο Λάρισας (τίτλος προγράμματος: «Διαχείριση συγκρούσεων – Διαμεσολάβηση»), όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του σχολείου www.14gym-laris.lar.sch.gr. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προγράμματα διαμεσολάβησης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας των σχολείων.
Η αξιολόγηση των προγραμμάτων διαμεσολάβησης έδειξε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα όπως μείωση των συγκρούσεων μεταξή των μαθητών, αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορών, υιοθέτηση ειρηνικών πρακτικών απέναντι στη βία, απόκτηση δεξιοτήτων ενσυναίσθησης, σεβασμού του διαφορετικού κ.λ.π.
Η σχολική διαμεσολάβηση θα εφαρμοστεί για δεύτερη φορά σε σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων υπό την εποπτεία του λέκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών κ. Θεόδωρου Θάνου. Το πρόγραμμα αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων Ε1 και Ε2 Ευφροσύνη Γιαννούλη και Σπύρος Γιούργας αντίστοιχα. Από τα δύο τμήματα θα προκύψουν οι μαθητές που θα είναι διαμεσολαβητές. Στόχος του προγράμματος είναι να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Στόχοι της διαμεσολάβησης
α.Η ειρηνική αντιμετώπιση των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών αντί της τιμωρίας και της απόρριψης.
β.Η καλλιέργεια των αρχών της ισότητας, του αλληλοσεβασμού, της εμπιστοσύνης, της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της ενσυναίσθησης και της δικαιοσύνης·
γ.Ο εφοδιασμός των μαθητών με δεξιότητες επικοινωνίας·
δ.Η ευαισθητοποίηση των μαθητών στη διαχείριση συγκρούσεων·
ε.Η ενίσχυση των ικανοτήτων αυτορρύθμισης της συμπεριφοράς·
στ.Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών·
Δομή της διαμεσολάβησης
1ο Βήμα: Η πλευρά που αντιμετωπίζει το πρόβλημα απευθύνεται με αίτημά της στο διαμεσολαβητή.
2ο Βήμα: Ο διαμεσολαβητής έρχεται σε επαφή με την κάθε πλευρά ξεχωριστά για να ενημερώσει για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και να εγγυηθεί την εμπιστευτικότητά της.
3ο Βήμα: Ορίζεται ημερομηνία συνάντησης των τριών πλευρών.
4ο Βήμα:Μετά την ανακοίνωση των κανόνων της διαμεσολάβησης, εκφράζονται οι διαφορετικές οπτικές των δύο πλευρών, τα συναισθήματά τους, καθώς και οι προτάσεις της κάθε πλευράς για την επίλυση της διαφοράς/σύγκρουσης.
5ο Βήμα:Μετά τη διεξαγωγή της συζήτησης και τη διατύπωση των προτάσεων, οι δύο πλευρές επιλέγουν από τις κοινές προτάσεις την καταλληλότερη λύση γι’ αυτές, καθώς και
μία εναλλακτική λύση για την περίπτωση που δεν τηρηθεί η πρώτη.
6ο Βήμα:Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη γραπτή διατύπωση όσων συζητήθηκαν και με την υπογραφή της συμφωνίας από τις τρεις πλευρές.
7ο Βήμα:Έπειτα από κάποιο διάστημα, οι τρεις πλευρές συναντώνται να συζητήσουν για την εξέλιξη της συμφωνίας.
Διαμεσολαβητές (εκπαιδευμένοι μαθητές)
Ο ρόλος των διαμεσολαβητών είναι η διευκόλυνση των δύο πλευρών να λύσουν τις διαφορές τους χωρίς παρέμβαση.
Ρόλος εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της εκπαίδευσης μαζί με τα παιδιά, απαντούν σε ερωτήσεις, κάνουν ασκήσεις και κρατούν ημερολόγιο με σημειώσεις από την κάθε συνεδρία. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος παίζουν το ρόλο των συντονιστών.
Στάδια διαμεσολάβησης
1. Εκπαίδευση διαμεσολαβητών(Από Οκτώβριο 2012 έως και Δεκέμβριο 2012, δύο διδακτικές ώρες κάθε Τετάρτη στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης).
Η εκπαίδευση θα γίνεται από τον ίδιο τον κύριο Θάνο με τη συμμετοχή αργότερα και ομάδας φοιτητών που έχουν επιλέξει το μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Αυτή περιλαμβάνει:
α.Δραστηριότητες επικοινωνίας, ενσυναίσθησης, εμψύχωσης, ενθάρρυνσης έκφρασης συναισθημάτων, θετικής αναγνώρισης ακρόασης κ.ά. για την ένταξη των μαθητών στο πρόγραμμα της διαμεσολάβησης·
β.Δραματοποίηση περιστατικών βίας και αντιμετώπισής τους με έμφαση στη διαδικασία της διαμεσολάβησης·
2. Ενημέρωση μαθητών και γονέων (Όταν το πρόγραμμα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί).
3. Διερεύνηση του σχολικού κλίματος (Έρευνα με ερωτηματολόγιο).
4. Εφαρμογή του προγράμματος της διαμεσολάβησης (Από 10-1-2013).
5.Αξιολόγηση της διαμεσολάβησης (Έρευνα για την επίτευξη των στόχων της διαμεσολάβησης-Μάιος 2013).
6. Τελικά συμπεράσματα, διαπιστώσεις και παρουσίαση του προγράμματος από τους ίδιους τους μαθητές στους γονείς και τους υπόλοιπους μαθητές.
Χώρος εφαρμογής προγράμματος διαμεσολάβησης
Γραφείο διαμεσολάβησης με τήρηση πρωτοκόλλου και πρακτικών από τους διαμεσολαβητές για τις αιτήσεις διαμεσολάβησης και την πορεία της συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διαμεσολάβηση στη διεύθυνση www.diamesolavisi.blogspot.com
Φιλαναγνωσία 2012-2013
Το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας συνεχίζεται για 2η συνεχόμενη χρονιά υπό την εποπτεία ενός εκπαιδευτικού και τη συμμετοχή και άλλων τμημάτων και εκπαιδευτικών. Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές, μέσα από την ανάγνωση και την ενασχόληση με συγκεκριμένα βιβλία, να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, τα συναισθήματά τους, να δραματοποιούν καταστάσεις, να βελτιώνουν την αναγνωστική τους ικανότητα και άλλα πολλά. Το πρόγραμμα αναλαμβάνει η κυρία Δήμητρα Δρούτσα, δασκάλα του τμήματος Δ2 και συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Ιωάννης Τσιρώνης (Β1) και Βασιλική Λαιμοδέτη (Γ2). Πέρσι το σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κυρία Λίτσα Ψαραύτη αλλά και τη συγγραφέα και ζωγράφο κυρία Ελευθερία Τζιάλλα Μάντζιου. Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά το σχολείο μας θα συνεργαστεί και πάλι με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και θα συμμετέχει στο πρόγραμμα "Επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα". Θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει στις 30 Μαϊου 2013 τη γνωστή συγγραφέα και εικονογράφο κυρία Σοφία Ζαραμπούκα. Οι μικροί μαθητές θα μελετήσουν, με την καθοδήγηση των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών, βιβλία της συγκεκριμένης συγγραφέα. Με βάση την αφόρμηση από τα βιβλία αυτά θα ακολουθήσουν διάφορες δραστηριότητες π.χ. δραματοποίηση, Λέσχη Ανάγνωσης, επιθσκέψεις, ζωγραφική κ.τ.λ.
Παλιά παιχνίδια από το ΚΑΠΗ Ιωαννίνων
Οι μαθητές του Σχολείου μας γνώρισαν από κοντά τα παιχνίδια των γιαγιάδων και των παππούδων τους την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Οι εκπρόσωποι του ΚΑΠΗ Ιωαννίνων μαζί με τους γυμναστές που συνεργάζονται κ. Νούσια και κ.Ράπτη οργάνωσαν με επιτυχία τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ομάδες δείχνοντάς τους και παίζοντας μαζί τους παιχνίδια παλιότερων γενεών. Ευχαριστούμε το ΚΑΠΗ Ιωαννίνων για την προθυμία τους αυτή.
Εκδήλωση για το Λορέντζο Μαβίλη
Το σχολείο μας συνδιοργανώνει με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Πλάτανο" και την "Εταιρία Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ηπείρου"στις 21 Νοεμβρίου 2012 στο θεατράκι του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων "Παλαιά Σφαγεία" εκδήλωση προς τιμήν του Λορέντζου Μαβίλη. Το σχολείο μας θα εκπροσωπήσει ως ομιλήτρια η εκπαιδευτικός αγγλικών κυρία Μαρία Παππά. Επίσης δύο μαθητές και δύο μαθήτριες της Στ τάξης θα απαγγείλουν ποιήματα.
Επίσκεψη Σοφίας Ζαραμπούκα
Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία επίσκεψης της γνωστής συγγραφέα παιδικών βιβλίων και εικονογράφου κυρίας Σοφίας Ζαραμπούκα στο σχολείο μας. Οι μαθητές θα γνωρίσουν από κοντά και θα συνομιλήσουν με τη συγγραφέα στις 30 Μαϊου 2013 στα πλαίσια του μαθήματος της φιλαναγνωσίας που φέτος έχει αναλάβει η εκπαιδευτικός του τμήματος Δ2 κυρία Δήμητρα Δρούτσα με τη συμμετοχή των τμημάτων Β1 και Γ2 και των εκπαιδευτικών τους κυρίου Ιωάννη Τσιρώνη και Βασιλικής Λαιμοδέτη. Για μιά ακόμη φορά η συνεργασία των σχολείων Ε.Α.Ε.Π. με το Ε.ΚΕ.ΒΙ ,που στηρίζει το πρόγραμμα "Επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα", δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να συνομιλήσουν κατευθείαν με τη συγγραφέα και να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους μέσα από δραματοποίηση και διάφορες άλλες δραστηριότητες
Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης-Φωτογραφίες, Σχολικό έτος 2012-2013
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη του προγράμματος της Σχολικής διαμεσολάβησης. Είναι η δεύτερη φορά που το πρόγραμμα εφαρμόζεται επίσημα σε ελληνικό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (πρώτη φορά εφαρμόστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνου). Εφαρμόστηκε πιλοτικά και επίσημα σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Το πρόγραμμα εποπτεύει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θόδωρος Θάνος. Οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν το πρόγραμμα είναι ο κ. Σπύρος Γιούργας και η κυρία Ευφροσύνη Γιαννούλη. Οι μαθητές που εκπαιδεύονται (μέχρι τα Χριστούγεννα) για την εφαρμογή του προγράμματος που στοχεύει στη διαχείριση περιστατικών συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών είναι οι μαθητές των τμημάτων Ε1 και Ε2. Η εκπαίδευση θα γίνεται κάθε Τετάρτη για δύο διδακτικές ώρες στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης. Μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει η διαδικασία διαμεσολάβησης στο Γραφείο Διαμεσολάβησης. Οι εκπαιδευτικοί είναι παρόντες και εκπαιδεύονται μαζί με τους μαθητές
Εικόνες από το πρόγραμμα της διαμεσολάβησης
Παιδαγωγικές συναντήσεις εκπαιδευτικών Α Δημοτικού και Διευθυντών
Πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα προβολής του σχολείου μας για την έναρξη του σχολικού έτους 2012-2013 δύο παιδαγωγικές συναντήσεις εκπαιδευτικών με την
κυρία Σχολική Σύμβουλο της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων κυρία Μαργαρίτα Νταίζη Δανιηλίδου:
α) Στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00΄ π.μ. Παιδαγωγική Συνάντηση με θέμα: «Διδακτικές εφαρμογές στην Α΄ τάξη του Δημοτικού».
Την Παιδαγωγική Συνάντηση παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί της Περιφέρειάς μας που διδάσκουν στην Α΄ τάξη (εκτός των 1/θεσίων Δημοτικών Σχολείων)
β)Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00΄ π.μ. Παιδαγωγική συνάντηση με θέμα: «Ο ρόλος του Διευθυντή στη δημιουργία σχολικής κουλτούρας».
Την Παιδαγωγική συνάντηση παρακολούθησαν οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι των Δημοτικών Σχολείων της 2ης εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων (εκτός των 1/θεσίων Δημοτικών Σχολείων).