Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για την Ελλάδα και την Κύπρο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, κ. Δημήτριος Φατούρος. Στην ενημέρωση-συζήτηση συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε και Στ τάξης και οι εκπαιδευτικοί τους. Ο κ. Φατούρος αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες στρατηγικής του ΟΗΕ την ειρήνη, τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα και στα θέματα με τα οποία ασχολείται ο ΟΗΕ. Μέσα από παραδείγματα και αμφίδρομη συζήτηση οι μαθητές κατανόησαν το ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ο ΟΗΕ στην ανθρωπότητα. Μάλιστα οι μικροί μας μαθητές είχαν ετοιμάσει ένα γράμμα με τις δικές τους προτάσεις το οποίο και παρέδωσαν στον κ. Φατούρο.

{gallery}OHE{/gallery}

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Τη γιορτή προετοίμασαν και οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί της Γ τάξης κ.κ. Δήμητρα Δρούτσα και Αναστάσιος Σιαράβας και περιλάμβανε σκετς, τραγούδια, απαγγελίες και αφηγήσεις. Την επιμέλεια της χορωδίας είχε η μουσικός Νίκη Ειρήνη Λαμπρίδη.

{gallery}28_Oktober_2015-16{/gallery}

 Σήμερα, φιλοξενήσαμε  στο σχολείο μας, τους υπευθύνους του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου για να μας ενημερώσουν με παιχνίδια, βίντεο και μουσική για την ορνιθοπανίδα του τόπου μας.

 

Οι μαθητές του τμήματος Β1 έχουν εικονογραφήσει και βοηθήσει στη συγγραφή ενός παραμυθιού με τίτλο: " Το εφταποδάκι". Έχει ως θέμα του τη μόλυνση των θαλασσών και γενικά των υδάτων από τοξικά απόβλητα. Οι συνέπειες μιας τέτοιας ρύπανσης επηρεάζει τόσο τη χλωρίδα όσο και την πανίδα του πλανήτη μας. 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το σχολείο μας με το Ηπειρωτικό Ωδείο Τσακάλωφ. Η παιδική παράσταση-junior όπερα με τίτλο "Οι μικροί φυγάδες και το σπιτι στο δάσος" είχε ως θέμα την περιπέτεια τεσσάρων φίλων που εγκλωβίστηκαν σε ένα στοιχειωμένο σπίτι και χρησιμοποιώντας τη δύναμη της σκέψης τους κατάφεραν να διασωθούν. Η αίθουσα "Βασίλειος Πυρσινέλλας" γέμισε από μικρούς και μεγάλους φίλους οι οποίοι συμμετείχαν νοερά στην περιπέτεια των φίλων με τους ήχους της συμφωνικής ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου και του Ηπειρωτικού Ωδείου Τσακάλωφ. Η χορωδία του σχολείου μας με συντονίστρια τη μουσικό μας Νίκη Ειρήνη Λαμπρίδη είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία.

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Καψάλης, ο αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών κ.Κολόκας, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Τσαμπαλάς, ο διάσημος σκηνοθέτης κ. Γκουαρακούκι, ο Διευθυντής του σχολείου κ.Νταλάκας και η Διευθύντρια του Ηπειρωτικού Ωδείου Τσακάλωφ κ.Ζέρβα. Στην αίθουσα παρευρίσκονταν πολλοί εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής και δημοτικής κοινότητας. 

 

{gallery}Ekdhlwsh_Mikroi_Fygades{/gallery}

Τα παιδιά του τμήματος Β1 κατασκεύασαν στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος HELMEPA , τον χάρτη της Ελλάδας. Χρησιμοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά όπως καπάκια μπουκαλιών για να αποδείξουν πως τίποτε δεν είναι άχρηστο και πως με λίγη φαντασία τα πάντα επαναχρησιμοποιούνται.

 

Οι μαθητές της Γ' τάξης συνοδεία  των δασκάλων τους επισκέφτηκαν την Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τίτλο "Από τις πινακίδες της γραμμικής γραφής στα tablets".

Ενημερώθηκαν για την ιστορία της γραφής, ταξίδεψαν στο χρόνο και στον τόπο όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τα είδη και τα υλικά της γραφής και με βιωματικό τρόπο αποκρυπτογράφησαν ένα κείμενο και κρυπτογράφησαν το όνομα τους.

 

Το σχολείο μας την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού,  τίμησε με μια μικρή εκδήλωση την ολυμπιονίκη κωπηλάτρια Αγγελική Γκρέμου, που τυχαίνει να είναι και μητέρα μαθητών του σχολείου. Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες και βίντεο με ενδεικτικές στιγμές της αθλήτριας και οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της. Οι ερωτήσεις έπεφταν …βροχή!!

 

Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των τμημάτων πέρασαν από τις αθλητικές δραστηριότητες που είχαν σχεδιάσει οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κ.κ. Ιωάννης Βίνης και Αναστασία Τζακώστα για τη γνωριμία με τα ολυμπιακά αλλά και τα παραολυμπιακά αθλήματα.


{gallery}Mera_athlhtismou{/gallery}

Το σχολείο μας σε συνεργασία με το Ηπειρωτικό Ωδείο Τσακάλωφ

σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την παιδική όπερα

«Οι Μικροί Φυγάδες και το σπίτι στο δάσος»

την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, ώρα 8 μ.μ.

στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας».

 

{gallery}Prosklhsh_Mikroi_Fygades{/gallery}

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.30’ μ.μ., στο θέατρο «Καμπέρειο», εμφανίστηκε η χορωδία «LES VOCALISTES» που αποτελείται από 40 μέλη, εκπαιδευτικούς, απόφοιτους, γονείς και φίλους της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η χορωδία παρουσίασε πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 40’ που περιλαμβάνει, ελληνικά και ξένα τραγούδια, από το θέατρο και από το κινηματογράφο καθώς και την προβολή ενός έργου ήχου, εικόνας και φωνών:

 

  • Το ποτάμι (Pierre Attaingnant 1494-1551)

  • Ce moys de may (Clement Jannequin 1485–1558)

  • Με μάγεψε ένα όμορφο κορίτσι (Caspar Othmayr 1515-1553)

  • Μια θάλασσα μικρή Μουσική-Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος, Εναρμόνιση: Βασίλης Χατζηνικολάου

  • Παραμύθι χωρίς όνομα Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Εναρμόνιση: Σωκράτης Τουμπεκτσής: Ναύτη, γεροναύτη, Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι σόλο: Ερμιόνη Συρρή, Το τραγούδι της σημαίας σόλο: Σπύρος Μπαλτογιάννης, Έκτορας και Ανδρομάχη σόλο: Μυρτώ Καλού, Ο σιδεράς σόλο: Νίκος Παλάζης, Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι σόλο: Μαριάννα Βαντσίδου

  • Beatles: John Lennon, in Memoriam Μουσική-Στίχοι: John Lennon & Paul McCartney, Εναρμόνιση: Bert Konowitz & Jim Esposito)

  • Ελλάς η χώρα των ονείρων Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος Εναρμόνιση: Σωκράτης Τουμπεκτσής, Γιώργος Κοκκινάκης. Το έργο συνοδεύεται από ταυτόχρονη προβολή εικόνων από την Ελλάδα: Η Θάλασσα, Η Γη, Το Όνειρο.

Διευθύνει η Ευφημία Χατζηγιάννη. Στο πιάνο ο Γιώργος Κοκκινάκης.

 

Τη χορωδία «LES VOCALISTES» πλαισίωσε η Παιδική Ακαδημία «Oι φλογεροπαίχτες» του σχολείου μας υπό την Διεύθυνση της μουσικού – παιδαγωγού Νίκης – Ειρήνης Λαμπρίδη.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε 4 μουσικά κομμάτια:

  • Χάρτινο το φεγγαράκι , Αστέρι του βοριά, Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις.

  • Το τρένο, Δόξα τω Θεό , Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης .

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ: Η μικτή τετράφωνη χορωδία «Les Vocalistes», αριθμεί περίπου 40 χορωδούς αποφοίτους, καθηγητές και φίλους της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί, Θεσσαλονίκης. Ερμηνεύει μουσικά κομμάτια από ένα ευρύ φάσμα χορωδιακών έργων. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα προκλασικά, εποχής μπαρόκ, καθώς και έργα έντεχνης ελληνικής μουσικής, παραδοσιακής δημοτικής, σύγχρονης ευρωπαϊκής. καθώς και ολοκληρωμένα έργα Ελλήνων συνθετών όπως το «Παραμύθι χωρίς όνομα», του Μ. Χατζιδάκι. Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνεται και το πολυθέαμα (ήχος – εικόνα) «Ελλάς χώρα των ονείρων».

{gallery}Flogeropaixtes_Kampereio{/gallery}

Page 1 of 2

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ