Σκέψεις για μια καλή σχολική χρονιά
Θεωρείται πλέον αξίωμα ότι όσο περισσότερο ασχοληθούμε, γονείς και εκπαιδευτικοί με τους μαθητές της Α τάξης κυρίως το πρώτο τρίμηνο , τόσο πιο αποδοτικά θα συνεχίσουν οι μαθητές μας τη σχολική τους καριέρα.
Οι γονείς είναι οι φυσικοί παιδαγωγοί των παιδιών  και οι δάσκαλοι, οι επαγγελματίες παιδαγωγοί. Οι πρώτοι υπερτερούν σε σχέση με τους δεύτερους στο γεγονός ότι γνωρίζουν καλά το παιδί τους, την ψυχοσύνθεση , τις ιδιαιτερότητες και τις κλίσεις του? οι δεύτεροι, στο ότι είναι καλοί γνώστες λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης, των διαδικασιών και των μεθόδων μάθησης. Το υπέροχο ταξίδι της γνώσης των παιδιών μας απαιτεί άψογη και αδιάλειπτη συνεργασία και των δύο φορέων κοινωνικοποίησης του παιδιού.
Γι’ αυτό σε θέματα συμπεριφοράς επιμένουμε στα εξής:
Δείτε πλέον το παιδί σας ως υπεύθυνο άτομο των πράξεών του και όχι πάντα ως «θύμα»  των ενδεχόμενων συγκρούσεων με τους συμμαθητές του. Έτσι Θα αποφύγουμε να καλλιεργήσουμε την υπερβολική ευθιξία στο παιδί, παράγοντα υπεύθυνο για εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας. Το σχολείο της διαμεσολάβησης Θα συμπαρασταθεί σε όλες τις προσπάθειες.
Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σε κάθε προσπάθεια.
Υπενθυμίστε του  συχνά τους κανόνες της σχολικής ζωής, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον εσωτερικό κανονισμό του σχολείου.
Θυμηθείτε πως το ενδιαφέρον του σχολείου για την συμπεριφορά του παιδιού εντοπίζεται όχι στο να κατηγοριοποιήσει το ίδιο σε μια ηθική κλίμακα, αλλά στο να αναπτύξει δεξιότητες συμπεριφοράς που θα το βοηθήσουν στην προσωπική του ανάπτυξη. Τέτοιες είναι: η υπομονή, η επιμονή, η προσπάθεια, η συνεργασία, η ανοχή κ.ο.κ.
 θέματα διδακτικής:
Τα γράμματα στην αρχή τα ονομάζουμε φωνούλες. Δε λέμε το όνομά τους π.χ «ταφ» αλλά την πιο σύντομη και κοφτή φωνή που βγάζουν.
Στην ορθογραφία επιμένουμε τώρα στην αρχή στην φωνηματική ορθογραφία (να μη ξεχνούν γράμματα και συλλαβές  και αργότερα στην λεγόμενη ιστορική ορθογραφία, σωστά ι και ο).
Προφορικός λόγος: Το άλφα και το ωμέγα για την απόδοση του γραπτού, αλλά και μια πολύ σημαντική διάσταση της ικανότητας του παιδιού να διαχειρίζεται συναισθήματα αλλά και τρόπους συνδιαλλαγής με το μαθητή του.
Στα μαθηματικά απαιτείται χρήση ποικίλλων εποπτικών μέσων όπως μακαρόνια, καλαμάκια κ.τ.λ. Κάθε αρίθμηση που θα μαθαίνουν τα παιδιά πρέπει να εξασκούνται και στην ικανότητα αντίστροφης αρίθμησης. Έμφαση στα ζευγαράκια του δέκα και στο πάτημα της δεκάδας.
Μελέτη: Πολύ σημαντικό μάθημα που κατά κοινή ομολογία εκπαιδευτικών και μαθητών «χτίζει» όμορφες σχέσεις μεταξύ τους, μέσα από ομαδικές εργασίες και πολλή συζήτηση.
Προγράμματα: Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης θα ασχοληθούμε με ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης (HELMEPA, Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) που όμως έχει διαθεματικές προεκτάσεις σε τομείς όπως συναισθήματα, προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, κυκλοφοριακή αγωγή κ.ο.κ Βλέπε περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://wwwhelmepajunior.gr  Επίσης θα ασχοληθούμε με ένα πρόγραμμα έχοντας την  επιστημονική υποστήριξη του ΠΤΔΕ Ιωαννίνων, που αφορά τις εναλλακτικές μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας με όρους μάρκετινγκ.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΜΑΣ!

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 σας προσκαλούμε σε ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση. Θα παρευρίσκονται: το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, η Διεύθυνση του σχολείου, εκπαιδευτικοί.

Θέματα συζήτησης: Παρουσίαση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του σχολείου, θέματα λειτουργίας, προτάσεις-ιδέες για τη βελτίωση της ποιότητας της συνεργασίας γονέων-εκπαιδευτικών.

Χώρος συνάντησης: Βιβλιοθήκη-αίθουσα προβολής

Καλή σχολική χρονιά !

Ο Διευθυντής                                                                    Η Υποδιευθύντρια

Χαράλαμπος Νταλάκας                                                  Δήμητρα Δρούτσα

 

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ